Вятърът и слънцето са захранили рекордните 40% от испанската електрическа мрежа през април. Възобновяемата енергия е била стимулирана от ветровитата пролет и увеличаващия се брой на инсталираните мощности. Това сочи доклад на Ember Climate, цитиран от световните медии.

 

 

Според доклада през изминалия месец вятърните паркове са осигурили 26,2% от електроенергията на Испания, а слънчевите централи са доставили 14,1%. Данните са събрани от испанския мрежов оператор Red Electrica.

Производството на зелена енергия се е увеличило най-вече поради нарастването на инсталирания производствен капацитет. Произведената вятърна енергия е с 3,7% повече спрямо април миналата година. При фотоволтаичните централи увеличението е 26%.

Атомните и газовите централи са генерирали съответно 21,6% и 20,3% от електроенергията, произведена в Испания през месеца.

 

 

Предишният рекорд за дела на слънчевата и вятърната енергия в електроенергийния микс на страната беше 38% през май 2021 г.

Испания може да се похвали със слънчеви равнини, бързо течащи реки и ветровити хълмове, поради което правителството се стреми да започне да получава 67% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2026 г.

За да изградят инфраструктурата за постигането на тази цел, частни компании от цял ​​свят инвестират в страната. Целта на Испания е да успее да привлече 9,45 милиарда евро частни инвестиции до 2023 г.

Прочетете и:

Кои са най-впечатляващите еко дестинации в света

Дания – шампионът по енергийна ефективност

Български ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха