Затоплянето на арктическите води в резултат на климатичните промени създава сериозен риск за оцеляването на сьомгата в Аляска, съобщава БТА, като цитира агенция "Ройтерс".

Този вид риба почти изчезна от река Юкон миналата година – заради рекордно високите температури рибите загинаха, преди да успеят да хвърлят хайвера си. Според проучване, публикувано в изданието "Фишърис", става дума за над 100 броя сьомги в сладководни водоеми около Аляска.

Аляска и Канада бяха принудени да прекратят улова на сьомга, за да е сигурно, че ще има достатъчно оцелели риби, които да се възпроизведат следващата година.

Намалелият улов на сьомга от река Юкон нанесе финансов удар както на рибарите, така и на местното население, за което сьомгата е целогодишна основна храна.

Според учените затоплянето на океана през 2014 – 2019 г. в резултат на поредица от топлинни вълни в Берингово море и северната част на Тихия океан засегна силно живеещата в морето сьомга, преди да успее да се върне на местата, където хвърля хайвера си.

Изменението на климата се отразява и на начина на хранене на този вид риба. Младите сьомги вероятно консумират много бедни на хранителни вещества продукти като медузите, тъй като по-топлите води в Берингово море прогонват доста по- полезния  зоопланктон.

Още по темата:

Промените в климата застрашават популациите на сьомга