На 1 декември измервателните станции в страната отчетоха замърсяване на въздуха над нормите, особено в столицата. За да не се стига до превишаване в пъти на допустимите норми за фини прахови частици, от Столичната община обсъждат промяна в правилата за издаване на „зелен билет” за градския транспорт, научихме от NOVA.

През първия ден от месеца най-мръсен е бил въздухът в Русе и Бургас. В София, след еднодневното прочистване заради снеговалежите в неделя, този понеделник отново нивата на фини прахови частици се покачиха над допустимата норма.

„Днес не е толкова замърсено както беше предишната седмица, защото е изчистена атмосферата. От днес следва няколко дни на застой, което ще доведе до задържане и натрупване на повече концентриран замърсител в атмосферния въздух“, казва доц. Елена Христова – НИМХ.

Замърсяване се очаква, както днес, така и в четвъртък, сочат прогнозните данни, публикувани от Столичната община. Най-вероятно в четвъртък кодът на места е червен.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Гражданите, които не могат да си позволят да останат у дома, разчитат на маските, които носят и с цел да се предпазят от коронавирус. Активисти призовават да се монтира нова измервателна станция на „Орлов мост“.

„Ако вземем апарат, който на място да измери качеството на въздуха, колкото и несъвършен да е той, има завишение на ФПЧ близо 4 пъти. Те са отровни и от тях умират 40 души дневно. Станцията на метрото трябва да бъде върната незабавно, за да имаме пълната картина на замърсяването“, казва Стефан Димитров от гражданска платформа Air.

От Столична община планират намаляване на изискванията за пускане на „зелен билет”, който струва 1 лев. От сега насетне той ще се пуска при по-ниски стойности на фини прахови частици.

„Старият механизъм беше на две станции над 200 и прогноза за замърсен въздух, което не се достигна в нито един от тези дни. А сега пада на над 150 микрограма на две станции“, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Според нея основен източник на замърсяване са печките на твърдо гориво.

55 хиляди домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Далеч не са само определени квартали. Има и централни части на София, които се отопляват на дърва и въглища“.

Подменени са отоплителните инсталации на над 5500 домакинства, а към момента продължава и монтирането на филтри на комините. Досега са поставени 500 такива.

Още по темата:

Над 15 000 души годишно у нас умират заради мръсен въздух

Има ли връзка между мръсния въздух и смъртността от COVID-19

Как влияе мръсният въздух на интелекта

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария

Тези стайни растения пречистват въздуха

Според Европейската комисия страната ни не се справя със замърсения въздух