Хилядолетие след хилядолетие водите на река Негованка са дълбали меката варовикова скала, за да изваят впечатляващ 5-километров каньон. Освен потъналия в зеленина язовир, първата екопътека в България ще отведе синоптикът Ники Василковски до един от най-живописните водопади в страната.

На 10 минути път от великотърновоското село Емен намираме просторна пещера, обитавана хиляди години преди Новата ера. До нейния вход над пътеката е изградено стълбище, а подът навътре в постлан с бетон. Пещерата е дълбока и просторна. Преди 1989 година Еменската пещера със своята постоянна температура е била място, където са зреели качествени сирена. В годините назад се е ползвала и като ферма за гъби в промишлени количества.

От пещерата започва дълга пътека, която се изкачва по левия склон на каньона. Веднъж стъпили на скалите отгоре, ходенето става по-леко. Движим се по ръба на речния пролом и се наслаждаваме на омайващите панорами към реката. Далечният шум на бушуващата вода показва, че на някои места височината на скалите е почти 80-90 метра.

Пред нас вече е язовир “Негованка”. Зелен, прохладен оазис, където човек може с часове да се взира в тихите спокойни води. За да намерим водопада “Момин скок” обаче, поемаме по брега на водоема, назад срещу течението на реката. В своя край пътеката за кратко пълзи сред скалите по дървен мост – всъщност един от малкото оцелели от стихиите през годините.

И точно тук, сред огромните непристъпни канари, е скрита една от перлите сред водопадите в България. Наречен е “Момин скок”. Преданията разказват как три девойки смело скочили в бездната, за да избягат от турците. Водопадът не е висок повече от 10 метра, но обграден от високите скали, е невероятно красив.

За да обиколим тази природна красота, трябва да отделим няколко часа. Препоръчително е да сме снабдени с повечко вода в жегите. А самото село Емен е само на 30 минути от Велико Търново.

Прочетете още:

Разходка до древния вулкан в Странджа

По следите на феномена „Родопски въздух”