Променящият се климат и по-специално повишаването на глобалните температури оказва пряко влияние върху хранителните култури.

Някои от любимите ни храни изискват точно определен климат, за да растат. Когато пък става въпрос за риба и морски дарове – определени водни условия, за да виреят.

Ето кои са храните, които е най-вероятно да изчезнат в близките години заради глобалното затопляне:

Ягоди

Уелва, Испания е земеделския регион, който произвежда 312 065 тона ягоди годишно, от които 80% се изнасят. Изменението на климата обаче е довело до драстичен спад на продукцията в последните години.

Шоколад

Какаовото дърво е особено податливо на пестициди и гъбични заболявания като „вещицата”, която през 90-те години унищожава 80% от производството на какао в Бразилия. Учените се опасяват, че тези инфекции могат да доведат до изчезване на шоколада поради ограничените генетични вариации на растението. Изменението на климата и сушата също представляват сериозна заплаха за ценното ни какао.

Авокадо

Авокадото е суперхрана, особено за любителите на здравословното хранене. То обаче може да е един от първите изчезнали плодове. За растежа на само половин килограм авокадо се изискват около 273 литра вода. Климатичните промени, които предизвикват суша, сериозно застрашават това.

Кафе

По-горещият климат и променящите се модели на валежи в резултат на глобалното затопляне засягат една от най-желаните форми на кофеин в света. Прогнозите са, че до 2050 г. глобалната площ, подходяща за производство на кафе, може да бъде намалена наполовина.

Мед

Не е тайна, че масовият и мистериозен спад на пчелите през последните години застраши съществуването на глобалните ни доставчици на храни. Докато пчелите опрашват плодовете, зеленчуците и ядките, тяхното изчезване също означава вероятна загуба на един от любимите ни подсладители. Гибелта на пчелните семейства е широко свързана с употребата на пестициди и изменението на климата.

Вино

Тъжна новина за любителите на виното. Климатичните промени застрашават тази гроздова напитка. Например в регионите, които традиционно се славят като производителни на вино, като Напа и Сонома в САЩ, климатът става вече прекалено горещ за отглеждане на винено грозде.

Банани

Могъщият банан, който обичаме толкова много, е ударен от смъртоносна гъбична инфекция, която заразява почвата. Панамската болест в момента се разпространява в Африка и Азия и експерти се опасяват, че ако удари и Южна Америка, това може да бъде краят на бананите.

Картофен чипс

Според проучване, проведено от Bioversity International до 25% от дивите картофени видове ще изчезнат до 2055 г. А това означава смърт за любимото ни хрупкаво лакомство. Гарнитура пържени картофки също вече няма да е нещо напълно обичайно.

Фъстъци

Същото проучване на Bioversity International твърди, че 18 до 25% от видовете фъстъци също може да изчезнат до 2055 г. Фъстъците изискват почти пет месеца постоянна топлина и определено количество валежи, за да бъдат отгледани. С климатичните промени, това става все по-трудно.

Риба

Доклад на Световния фонд за дивата природа разкрива, че над 85% от световните рибни запаси са изложени на значителен риск от незаконен недеклариран и нерегулиран риболов. Много популации на търговски риби, като атлантическия червен тон например, са намалели до точка, от която оцеляването им като вид е застрашено.