Януари е свързан с редица любопитни факти. Да, празниците са свършили, не ни очакват толкова подаръци и партита, но това далеч не е причина за отчаяние – най-малкото защото едно ново начало е винаги добро. По-долу ще прочетете най-интересните неща, свързани с първия месец на годината.

Римски календар

Както и в по-модерни времена, древните римляни са виждали началото на януари като мост между миналото и бъдещето. В дълбините на зимата този месец се е смятал за период за размисъл и равносметка на предходната година и за планиране на това, което може да донесе новата година.

В римския календар само 10 месеца са имали официални имена. Зимата (януари и февруари) е известна просто като „Мъртвия период“. Това е така, защото правителството и военните не са били активни в най-студените и мрачни месеци. Януари, който сега смятаме за първия месец на годината, всъщност е последният, добавен към 12-месечния календар.

Бог Янус

Продължавайки с темата за миналото и бъдещето, края и началото, стигаме до двуликия бог Янус, който представлява месец януари. Янус в митологията често се изобразява като лице с две страни, което гледа едновременно напред и назад. Той е бил почитан като дух пазител на всяка врата и на всяко начало. Януари е наречен на негово име, а първият ден на този месец бил негов празник, на който извършвали жертвоприношения и се окичвали вратите с лаврови венци.

Истински студ

В Северното полукълбо януари е най-студеният месец. Най-ниската температура, регистрирана някога в този месец, е минус 80 градуса по Фаренхайт (-62,2°C) в Съединените щати.

Честването на един герой

Легендарният Мартин Лутър Кинг-младши е ключова фигура в борбата за правата на афро-американската общност по време на сегрегацията в САЩ. За съжаление, той е убит през 1968 г. За да си спомнят за него и това, което той защитава, американците го отбелязват на всеки трети понеделник на януари. Повод за това е, че Мартин Лутър Кинг-младши е роден на 15 януари 1929 г.

Тъмночервеното бижу на януари

Символичният скъпоценен камък за януари е гранатът. Този рядък скъпоценен камък се предлага в различни цветове, но най-популярните и скъпи екземпляри са с наситен нюанс на червено. Думата „гранат“ произлиза от старата английската дума „gernet“, която означава тъмночервено. Това е същата дума, от която произлиза и названието и за плода нар в английския език.

Карамфилът като символ

Всеки месец има и своето символично цвете. Януари е представен от карамфила. Това е едно от най-непретенциозните, но очарователни цветя. Той е известен със своите нежни венчелистчета и изобилие от зашеметяващи цветове.  Букет от карамфили ще издържи по-дълго от всяко друго цвете, което идеално се вписва в студения и мрачен януари.

Зодиакалните знаци

Настоящият месец е представен от два зодиакални знака – Козирог и Водолей. Смята се, че представителите на първата зодия са упорити и своенравни, а родените под знака на Водолей са склонни да бъдат по-спокойни натури.

Нумерология

Според нумерологията хората, родени през януари, се управляват от числото 1. Те са склонни да бъдат независими и аналитични.

Рождени дни

Известни личности, родени през този месец, са Мохамед Али, Джеф Безос, Елвис Пресли, Мишел Обама и Опра Уинфри.

Месецът на разводите

Често наричан от адвокатите „Месецът на развода“, най-често именно през този месец двойките стигат до развод или раздяла.

Бонус факт

В обикновена година януари започва и свършва в същия ден от седмицата както октомври, а във високосна година започва в същия ден от седмицата като април и юли.