Световният ден на науката за мир и устойчиво развитие е обявен от ЮНЕСКО през 2001 г. Целта е да построи мостове между хората и научните среди, обяснявайки как откритията се отразяват на обикновения човек и променят обществото.

Ето как е представен денят на сайта на Българската академия на науките: "Изправени сме пред значителни глобални предизвикателства и са необходими немалки съгласувани усилия, за да може човечеството да има сигурно и стабилно бъдеще.

Предизвикателствата се отнасят до изменението на климата и неговите последици и необходимостта от контрол и смекчаване на неговите ефекти за самото оцеляване на живота на нашата планета. С изменението на климата е свързан начинът за достъп до достатъчно възобновяеми енергийни източници, които нямат отрицателно въздействие върху климата и околната среда, както и ефективни методи за съхранение на енергия.

Предизвикателствата се отнасят до необходимостта от снабдяване на растящото население на Земята с чиста вода и храна, отглеждана при устойчиви условия, като същевременно се възстановят екосистемите и се обърне рязката загуба на видове и биологично разнообразие.

Отнасят се до нарастващия проблем със затлъстяването, което днес е по-широко разпространен проблем от недохранването. Предизвикателствата засягат нашето здраве и необходимостта да се излекуваме и предотвратим появата и разпространението на сериозни заболявания. Не на последно място се обръща внимание и на нарастващата устойчивост към днешните антибиотици, застрашаващи способността ни да се предпазваме от инфекции.

За справянето с всички тези проблеми се нуждаем от нови знания и ефективни инструменти, за които науката непрекъснато работи."