През последните дни горещото време плени цялата ни страна. Ако не ви понасят високите летни температури и имате нужда от бързо разхлаждане и повдигане на тонуса, ето няколко хитринки, които ще ви помогнат да се справите с жегите:

Със сигурност често го чувате, но наистина приемът на достатъчно течности е задължителен, тъй като дехидратацията води до сериозни здравословни проблеми. Пийте повече вода през деня и се опитайте да ограничите подсладените напитки.

Добре ще е, ако обърнете внимание и на храненето по време на горещите дни. Специалистите съветват да приемате по-малки количества храна, по-често през деня, като в същото време избягвате месото и пикантните ястия.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Следващият съвет сигурно също не ви е убягнал, но и той не е за подценяване! В жегите е добре да носите по-леки дрехи, които да не прилепват плътно по тялото. По този начин осигурявате възможност на кожата си да диша.

Когато си взимате разхладителен душ, избягвайте леденостудената вода, заради резкия температурен контраст. Най-добре е водата, с която се къпете да е хладка.

Същото се отнася и за климатика! Недейте да го настройвате на твърде ниски градуси, защото голямата температурна разлика в помещението и навън може да подейства шоково на организма ви.

Недейте да прекалявате с уморителните физически активности в горещите части на деня.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Когато ви стане горещо, можете да се охладите чрез правилно дишане. Можете да направите следното упражнение: вдишайте бавно, задръжте леко дъха и след това издишайте също толкова бавно. Повторете още 10 пъти.

Опитвайте се да не излизате между 12:00 и 16:00 часа, тъй като това е най-горещият интервал през деня. Ако все пак се налага да сте навън в този диапазон, носете шапка и се старайте максимално да сте на сянка.

Стремете се да поддържате хладна температура в жилището и работното си място. Това най-лесно се постига не само с помощта на климатик, но и ако държите прозорците, изложени на пряка слънчева светлина, затворени през деня.