11 дни мръсен въздух в Русе

Данните са от началото на тази година

11 дни с превишения на средноденонощната норма на фини прахови частици само от началото на 2020 г. бяха регистрирани в Русе. Данните на Регионалната инспекция по околната среда и водите са за периода между 1 и 15 януари и са били отчетени от автоматична измервателна станция. След 7 януари са били регистрирани девет последователни дни.

„В днешния ден, при наличие на слаб вятър и липсата на мъгла, фините прахови частици са в норми. Това е отчела автоматичната станция във „Възраждане”. От началото на годината станцията е измерила 11 денонощия с превишение на нормите за фини прахови частици 10 микрона. По данните, които се следят за другите замърсители анализирахме, че основната причина за тези превишения са изгарянето на твърди горива в битовия сектор”, каза инж. Христо Милков от екоинспекцията в Русе, разбрахме от предаването "Събуди се" по NOVA.

„Мъглите се появяват най-често през месеците декември и януари, като най-продължителните периоди с мъгла, до десетина дни дори, се случват наистина през януари и то през първата половина на месеца”, коментира синоптикът Анастасия Стойчева.

„Миналата и по-миналата година нямахме такива периоди с мъгла, но през 2014 г. от 2-ри до 10-ти януари отново имахме доста мъгливо време”, добави също тя.