След 12-часова акция планински спасители от Сандански успяха да свалят от планината възрастен мъж, който е бил със съмнения за инфаркт.

Отрядът е трябвало да се качи до подножието на връх Пирин, откъдето пострадалият е бил свален с количка, а през голяма част от прехода е бил носен и на ръце.

„Получихме сигнал в 12 часа за мъж със съмнение за инфаркт или инсулт. Събрахме се отряда и тръгнахме към местността Бойови дупки. Бяха ни изпратени координати, там ни чакаха негови колеги, които ни съпроводиха. Теренът беше много труден и стръмен, без пътеки, движехме се през гората. Прегледахме мъжа и установихме, че има слаби жизнени функции. Изкачването ни беше три часа”, обясни пред NOVA Антон Костов от ПСС Сандански.

Спасителите пренасят пострадалия мъж през трудна местност с паднали дървета и скали и гората. Той е разположен на носилка, налагало се е и да го носят на ръце.

На спасителите им отнема 6 часа, за да достигнат до джиповете, които да откарат мъжа до болница. Така операцията се провежда за над 10 часа.

От ПСС Сандански обаче са убедени, че ако в акцията участваше хеликоптер, тя е щяла да отнеме не повече от 2 часа. Такъв обаче няма.

„Ако състоянието на човека беше по-тежко, нямаше да го свалим жив”, добави Костов.