За по-малко от месец в Турция са били регистрирани 13 000 вторични труса след унищожителните земетресения на 6 февруари. Това съобщава правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Броят на жертвите при трагедията от миналия месец надхвърли 45 000 души. А прокурори и следователи тръгнаха из руините. Заедно със строителни инженери и архитекти ще търсят кой е виновен за падналите сгради.

Адвокати прогнозират доживотни присъди за инвеститори и строителни предприемачи, ако се докаже, че са проявили съзнателна небрежност.

Мехмед е само един от хилядите в Антакия, който остана без дом след земетресенията. Заедно със семейството му, общо седем души, сега живеят при майка му.

„Държавата ни подкрепя по всякакъв начин и ние вярваме в нея. Не знам как, но ще чакаме да ни обезщети. Вярвам, че това ще се случи”, сподели мъжът за NOVA.

Съседът на Мехмед няма толкова късмет. В контейнер са настанени 10-ма. Благодарен е, че е жив, но не знае какво ще прави оттук-нататък. А кога животът в засегнатите провинции ще започне да тече нормално зависи от разследването, което властите вече са започнали.

Когато стане ясно защо и как сградата е рухнала, възможните обвинения са по три текста от Наказателния кодекс, казва ни адвокат Молла. Най-лекото е за престъпление по непредпазливост. Следва – непредумишлено убийство и умишлено застрашаване на обществената безопасност. А в най-тежкия случай виновните ще отговарят за причиняване на смърт по съзнателна небрежност.

За всяка рухнала или увредена сграда ще се носи наказателна отговорност. И е твърде възможно едни и същи хора да имат множество различни обвинения. Но освен строителите и предприемачите, пред съда могат да се изправят и държавни чиновници, казва адвокат Джошкун Молла.

След голямото земетресение в Истанбул през 1999 година, когато по официални данни загиват 17 000 души, в Турция застраховката срещу това природно бедствие става задължителна. Затова и сега много хора разчитат именно тя да покрие щетите по разрушените им домове.