Решенията бяха гласувани на заключителната среща на 183-те държави членки на Конвенцията в Женева.

Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (Convention on International Trade in Species of Wild Fauna and Flora, CITES), известна и като Вашингтонска конвенция, е международно междуправителствено споразумение.  

Документът влиза в сила на 1 юли 1975 г. с цел да се гарантира, че международната търговия с диви животни и растения не застрашава тяхното оцеляване и че отговаря на разнообразните нужди за защита на повече от 33 000 вида животни и растения по света.  

След разгорещени дебати делегатите гласуваха почти пълна забрана на залавянето на африкански слонове и изпращането им в зоопаркове.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ще бъде засилена и и защитата на 18 застрашени вида акули и скатове манта, вкл. такива, чиито перки се използват за кулинарни цели в Китай.  

Тези видове ще бъдат включени в допълнителна клауза кам конвенцията, което означава, че продажбата им ще бъде контролирана, но не и забранена.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Гласувани бяха и по-строги регулации при търговията с жирафи и части от телата им.  

Над 100 от държавите подкрепиха пълна защита на видрата, тъй като през последните 30 г. числеността на видрите в природата е намаляла с 30%.

Прочетете и:

Интелектът на делфините остава загадка

Лъвовете са застрашени от изчезване