145 години свобода: България отбелязва националния си празник

Честит празник!

145 години свобода! По повод националния ни празник хиляди вече изкачват стъпалата към паметника „Шипка”. Чествания ще има в цялата страна.

По-късно днес премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул на историческия връх и ще присъства на заупокойната молитва в памет на геройски загиналите. Пред Паметника на свободата ще бъдат положени и цветя.

Довечера Донев се връща в София, където в 18:30 ч. започва тържествената заря-проверка.

3 март e национален празник на страната ни от 1991 г. Днес празнуваме Освобождението на България от османско владичество.

На тази дата през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Празникът за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г. 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II, наричан признателно в България Цар Освободител. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 г.

Скоро след 9 септември 1944 г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено.

Отново се чества (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник, тоест и неработен платен ден, като става вече национален празник в Република България.

Прочетете и:

Разчистват от лед стълбите към Шипка за 3 март

Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено