В различни мероприятия на Световния ден на чистите ръце тази година се включват около един милиард души с подкрепа на правителства и международни организации от над 140 държави. Целта е да се повиши информираността на хората за значението на миенето на ръцете като мярка за предпазване от болести.

Мотото на деня за 2021 г. е: "Нашето бъдеще е в ръцете ни. Да бъдем заедно".

Една от първите препоръки на Световната здравна организация в началото на пандемията от ковид беше миенето на ръцете. Редовното използавне на сапун или дезинфектант на алкохолна основа премахва до 99,99% от вирусите от кожата и значително намалява вероятността от заболяване.

Немитите ръце са причина за поглъщане на патогени на холера, дифтерия, хелминтни инфекции, грип, вирусни и други опасни заболявания в човешкото тяло. Според УНИЦЕФ в света всеки ден от диария умират 5000 деца.

Пак по данни на УНИЦЕФ повече от 2 млрд. души в света нямат достъп до чиста вода за пиене и тоалетни, които отговарят на санитарно-хигиенните стандарти, а около 3 млрд. души нямат санитарно-хигиенни продукти, вкл. сапун.