На 18 януари отбелязваме Международния ден на снежния човек. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават неясни. Въпреки това Боб Екстайн, автор на книгата „Историята на снежния човек“, споменава за наличието на подобни снежни скулптури още от средновековието.

Той се позовава на различни изображения намерени в европейски музеи, галерии и библиотеки. Най-ранните сведения за наличието на снежен човек, които Екстайн успява да намери са в библиотеката „Koninklijke“ в холандския град Хага в творбата „Book of Hours“, която датира от 1380 г.

Рекордът за най-голям снежен човек в света е поставен в град Бетел, щата Мейн. Скулптурата е била с височина 37,21 м и е била кръстена на Олимпия Сноу, сенаторът, представляващ щата. Този рекорд обаче бе подобрен през 2020 г., когато в Австрия снежният човек Рийзи достигна височина 38,04 метра.

Прочетете и:

Интересни факти за снега

Австрия постави рекорд за най-голям снежен човек