Тази година „почти сигурно“ ще бъде най-топлата от 125 000 години, предават световните агенции, цитирайки учени от Европейския съюз. Те направиха това предположение, след като данните показаха, че изминалият октомври е бил най-топлият в света за този период.

Миналият месец е преминал предишния октомврийски температурен рекорд от 2019 г. с огромна разлика, казват от Европейската служба за климатичните промени „Коперник“.

По думите на заместник-директорът на институцията Саманта Бърджис рекордът е подобрен с 0,4 градуса по Целзий, което е огромна разлика. Тя определи октомврийската температурна аномалия като „много екстремна“.

Топлото време е резултат от продължаващото отделяне на парникови газове от човешката дейност в съчетание с появата на природния феномен Ел Ниньо тази година. Той затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан.

В световен мащаб средната температура на въздуха през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-висока в сравнение със същия месец през 1850-1900 г.  – период, който от „Коперник“ определят като прединдустриален.

Рекордният месец октомври означава, че 2023 г. вече „почти сигурно“ ще бъде най-топлата година, откакто се води статистика, се казва в изявление на Европейската служба за климатичните промени. Предишният рекорд е на 2016 г. – друга година, в която действаше Ел Ниньо.

Единственият друг път преди октомври, когато месец е поставял температурен рекорд с толкова голяма разлика, е септември 2023 г. По думите на Бърджис температурните показания от този месец наистина са изненадали нея и колегите ѝ.

„Повечето години с Ел Ниньо са рекордни, защото допълнителното глобално затопляне от него се прибавя към това, причинено от човека“, обяснява Майкъл Ман, климатолог от университета на Пенсилвания.

Изменението на климата подхранва все по-разрушителни екстремни явления. Тази година имаше наводнения, които отнеха живота на хиляди хора в Либия, тежки горещини в Южна Америка и най-лошият сезон на горските пожари в Канада, припомня Ройтерс.

Въпреки че страните си поставят все по-амбициозни цели за постепенно намаляване на вредните емисии, досега това не се е случило. В световен мащаб нивата на въглероден диоксид достигнаха рекордно високи стойности през 2022 г.

Прочетете също и:

Изминалият октомври е бил най-горещият в историята

Как климатичните промени влияят на здравето ни

WWF: Тази зима ще е по-топла заради „Ел Ниньо“

Септември 2023 г. – най-горещият в света от 1981 г.

 

Източник: БТА