2023 година може да се окаже най-горещата в историята на човечеството, показват данни на агенция „Ройтерс”. Досега рекордът се държеше от 2016 г.

Според международен доклад човекът е един от най-големите виновници за промените в климата. През следващото десетилетие глобалното затопляне ще продължи.

„Почти всички години след 2000-та са с температури над нормите, като тенденцията за затопляне е очевидна през всички сезони", заяви за NOVA доц. Лилия Бочева от Националния институт по метеорология и хидрология.

Човешката дейност е ключова за промените в климата и по-високите температури, показват анализи.

„Това, което виждам от научните изследвания, е, че човешкият фактор е водещ в забързването на климатичните изменения, които наблюдаваме в момента. Това са емисиите, които излъчваме в атмосферата, най-вече – на парникови газове“, посочи Меглена Антонова, ръководител на екипа и кампаниите „Грийнпийс”.

„Трябва да се търсят иновации и решения, при които се улавя или намалява цялото замърсяване, което причинява човешката индустрия“, заяви проф. Екатерина Бъчварова, директор на Института за изследване на климата към БАН.

Докладът показва, че затоплянето ще продължи. А на хората им остава само да се приспособят към новите условия, казват експерти.

Още по темата:

Венеция и лагуната ѝ може да попаднат в Списъка на световно наследство в опасност

Увеличават се случаите на рак на кожата заради слънцето

Големият бариерен риф вече не е в Списъка на забележителности в опасност на ЮНЕСКО