Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Два милиарда души в света живеят без достъп до питейна вода.

Според прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) постигането на целите за развитие на хилядолетието за достъп до здравословна вода би довело до икономическа печалба от 84,4 млрд. долара годишно. От особено значение за постигането на тази цел е страните да разработят политики за устойчиво управление на водите и практики за справяне с предизвикателствата, свързани с качеството на водата.

Всяка година честването на Международния ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.

Темата за 2022 г. поставя акцент върху стойността на подземните води.

В по-голямата част на територията на България подземните води са в много добро състояние. Те могат да се използват за питейно-битови цели, напояване, стопански, производствени и промишлени цели. Подземните води са стратегически ресурс и са много по-добре защитени от речните води от замърсяване, евентуални аварии и други.

Интересно е да се знае, че почти 97% от водата по света е солена. Ледниците съдържат други два процента от световните запаси на вода, при което за задоволяване нуждите на хората остава едва 1% вода.

На Земята водата е донесена с комети и астероиди преди около 4 милиарда години. Ледът на Южния полюс е на възраст 30 милиона години.