Днес честваме Световния ден на книгата и авторското право. Инициативата води началото си от 1923 г., когато в книжарниците на Каталуния решават да почетат паметта на Сервантес – автора на "Дон Кихот". Мигел де Сервантес е роден на 23 април 1564 г., а 54 години по-късно Уилям Шекспир умира на същата дата.

През 2001 г. ЮНЕСКО удостоява Мадрид с титлата "Световна столица на книгата". Оттогава всяка година един град по света получава това признание заради отдадеността на жителите му към книгите и четенето. През 2019 г. арабският град Шарджа наследи титлата от Атина.

23 април e символична дата за световната литература – на този ден са родени или са си отишли от света писатели от световна величина, което определя избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО за дата на празника.

С отбелязването на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Напоследък все по-често се повдигат темите за електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека. Една от най-символичните "битки" е тази на електронната книга срещу класическия хартиен носител.

По информация на официалния сайт на ЮНЕСКО тази година Световна столица на книгата ще бъде Тбилиси, Грузия.