25 души са блокирани в хотел в Община Аксаково, Варненско, заради снежни преспи, съобщи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов, цитиран от пресцентъра на МВР, предава NOVA.

Обстановката в страната се нормализира, но все още има затворени участъци от републиканската пътна мрежа, докладва още гл. комисар Джартов.

Вътрешният министър Калин Стоянов свика Оперативния щаб във връзка с бедствията в Североизточна България и разпореди да се направи всичко възможно, за да бъдат извозени блокираните гости на хотела на безопасно място.

Пред медии главен комисар Джартов съобщи още, че пожарната е реагирала на повече от 300 произшествия – над 200 сигнала за паднали дървета и клони във Варна, в Бургас – над 40 сигнала.

В област Варна са евакуирани всички хора от автомобили. Оставена е верижна машина в Аксаково, която да се ползва при необходимост. Затворени са главните пътища Варна-Бургас, Варна-Добрич, Дюлински проход – Слънчев бряг – Обзор.

В бедствено положение са общините Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол, Аксаково. Около 11 населени места са без ток в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково. Към момента 17 екипи на спасителите обработват 35 сигнала за паднали дървета и клони.

„Преди 15 часа получихме сигнал, че в комплекс „Кольови извори” е разхерметизирана камина и около петима души са пострадали от изгаряне от горещата вода. Екипите за спешна помощ все още не са стигнали до мястото, защото пътят е затворен”, каза Джартов. В Област Варна вятърът е утихнал.

В Област Шумен са регистрирани 28 произшествия – паднали дървета, заснежени, затворени пътища и коли, които не могат да се придвижат. Евакуирани са 49 души. В общините Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан е обявено бедствено положение.

Нормализира се ситуацията в Област Добрич, уточни Джартов и каза, че движението по пътищата там е затруднено заради коли, заседнали в преспите.

Повече вижте във видеото.

Прочетете също и:

Вълни над 5 метра по Черноморието в неделя

Обявиха бедствено положение във Варненско, има жертва и блокирани хора

Бедствено положение в 6 общини в Шуменско