Мисията "Аполо-16 продължава от 16 април до 27 април 1972 г. За място на прилуняването НАСА избира района на кратера Декарт. Това се прави, за да могат да бъдат сравнени образци от почвите на лунните планински терени с тези от лунните морета, където са извършени останалите кацания от програмата "Аполо".

За три излизания на лунната повърхност (общо 20 часа и 14 минути), двамата астронавти събират 95,2 kg лунни образци и изминават с лунохода 27 km. Откриват тъмнозелено стъклено парче с неяснен произход, което се съхранява в музея на НАСА в  Хюстън, щата Тексас.

"Аполо" е третата американска програма за пилотирани космически полети и първата в света програма за изпращане на хора на Луната и връщането им обратно. Обхваща периода от 1961 до 1972 г.

Името "Аполо" е предложено през 1960 г. от Ейбръхам Силвърстейн – мениджър в НАСА. Това име получават и космическите кораби на САЩ от трето поколение, използвани както в програмата, така и за пилотирани космически полети след нейното приключване.

Общият брой на полетите по програмата "Аполо"  е 33. От 1968 до 1972 г. са изстреляни 11 космически кораба с екипаж на борда. От тях 9 достигат Луната, успешно се прилуняват 6. На лунната повърхност стъпват 12 астронавти.

По материали от Уикипедия