Най-добрият помощник в борбата с жегите е водата. Но когато искате да утолите жаждата не само със здравословна, но и вкусна напитка, на помощ идват най-различни свежи комбинации. Ето как да си ги приготвите сами у дома:

Лимонада с къпина и мента

Сок от къпини, резени лимон и няколко листа мента в студена вода добавят плодов, освежаващ вкус с много малко калории. Лимонът и къпината съдържат витамин С – анти-стареещ антиоксидант, който помага за защита на кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Необходими за 4 порции са:

    ●  2 лимона, нарязани на кръгове

    ●  1 чаша къпини

    ●  1/2 чаша листа от мента

Напълнете еднолитрова кана с вода. Добавете резените лимон, къпините и няколко листа мента. Оставете лимонадата в хладилника за една нощ. Изсипете в чаши и с помощта на гърба на вилицата, изстискайте част от сока от лимоновите резени и разбийте леко къпините. Можете също така леко да накълцате ментата, преди да я добавите в чашата, за да освободите повече от нейния аромат.

При желание добавете лед преди сервиране.

Снимки: pixabay Снимки: pixabay

Газирана вода с грейпфрут и розмарин

Газирана водата с грейпфрут и розмарин ще утоли жаждата ви през горещите летни дни. Грейпфрутът предоставя здравословна доза витамин С, който помага на тялото да се освободи от свободни радикали, генерирани от слънчевите UV лъчи, заради които кожата ни старее. Розмаринът също е източник на антиоксиданти, които помагат в освобождаването на тялото от вредни свободни радикали.

Необходими за 4 порции са:

    ●  1 литър газирана вода

    ●  2 малки грейпфрута, нарязани на резени

    ●  4 стръка розмарин

Напълнете еднолитрова кана с вода. Добавете резените грейпфрути  няколко стръка розмарин. Оставете напитката в хладилника за една нощ. Изсипете в чаши и изцедете част от сока от резените грейпфрут и намачкайте леко листата на розмарина с пръсти, за да освободите част от естествените им масла.

При желание добавете лед преди сервиране.

Снимки: pixabay Снимки: pixabay

Розова сангрия

Тази сладка плодова сангрия съчетава вино розе и газирана вода с лимони, портокали, ягоди и ябълки. Отпиването му ще ви помогне да увеличите приема на витамин С, който освен че подпомага здравето на кожата, също засилва имунитетът ни към вируси. Повечето розе вина са с по-ниско съдържание на алкохол и съдържат по-малко калории от повечето червени вина. Ако искате да създадете подходяща за деца сангрия, просто заменете виното със сок от бяло грозде.

Необходими за 6 порции са:

    ●  750 милилитра розе (или 3 чаши бял гроздов сок за безалкохолна версия)

    ●  1 лимон, нарязан на резени

    ●  1 портокал, нарязан на резени

    ●  1 чаша ягоди, нарязани на едро

    ●  1 ябълка, нарязана на резени

    ●  1 чаша газирана вода

Напълнете еднолитрова кана с розе и добавете резените лимон, портокаловите филийки, резените ягоди и резените ябълка. Оставете напитката в хладилника за една нощ.

Добавете газираната вода непосредствено преди сервиране.

Снимки: pixabay Снимки: pixabay