Силни зимни бури отмениха повече от 5000 полета в Съединените щати този петък, предават световните инфоагенции. Лошото време провали празничните планове на хиляди хора, тъй като бяха отменени и десетки влакове.

Снеговалежите са отговорни и за множество катастрофи и тапи по магистралите. Властите в Индиана призова хората да избягват пътувания в северозападната част на щата.

 

 

Федералната авиационна администрация наложи спиране или отлагане на работата на редица летища в САЩ, за да бъде премахнато заледяване, предава БТА.

Министърът на транспорта Пийт Бутиджидж заяви пред CNN, че американската авиация работи под огромно напрежение, тъй като две различни бури и силни ветрове засягат летищата в цялата страна. По думите му близо 10% от полетите в САЩ са били отменени в четвъртък. В петък други 8000 полета са били забавени.

 

 

Опасно ниски са температурите в Чикаго, за където метеорологичната служба на страната предупреди, че стойностите на термометрите може да паднат до минус 34 градуса по Целзий.

В Канада силен вятър и обилни снеговалежи доведоха до затварянето на училища и прекъснато електрозахранване. Там също бяха отменени полети. Властите призовават хората да не напускат домовете си заради непрекъснато влошаващите се метеорологични условия.

Причината за лошото време в САЩ и Канада е студен атмосферен фронт, обхванал големи територии в двете страни. Според американската Изследователска програма за глобалните промени честотата и интензивността на зимните бури са се увеличили през последните 70 години.

Още по темата:

САЩ в плен на мощна снежна буря преди Коледа