Над 400 училища в Банкок бяха затворени заради високата замърсеност на въздуха, която продължава от седмици.

"Наредих 437-те училища, управлявани от столичната община, да затворят врати от днес на обяд до петък", заяви губернаторът на Банкок Асвин Квануанг.

"Три или четири квартала в града са особено засегнати", добави той и обясни, че властите ще използват дронове, разпръскващи течност, която улавя замърсяващите микрочастици.

От няколко дни самолети за създаване на изкуствен дъжд изпускат в облаците химикали, които предизвикват проливни валежи. Над града обаче падна много малко дъжд, научихме от DarikNews.bg.

Освен това властите използват камиони и много други средства, с които да изпаряват водата, но все още не са сигурни дали тези методи са ефикасни.

Вчера нивото на фини прахови частици в било 86 мкг на куб. м, докато според Световната здравна организация допустимото количество, на което може да се излага човек на ден е 25 мкг.

По данни на "Грийнпийс" това е най-тежкото замърсяване на въздуха в Банкок от поне година и се дължи на липсата на вятър, високата влажност и отсъствието на климатични условия, които да попречат натрупването на замърсяващи въздуха вещества.

Отделно броят на автомобилите в тайландската столица не спира да нараства. При около 12 млн жители, в града сега има около 9,8 млн коли, а 2,5 млн от тях използват дизелово гориво.