Носталгията по отминалото лято и топлите почивни дни се засилва все повече през октомври, още повече и поради това, че зимните празници са твърде далече. Есента обаче е тук и предстоящите по-слънчеви дни през уикенда и следващата седмица са идеални за разходка в красивата ни страна.

Предлагаме ви пет дестинации, които са много подходящи за едно съботно-неделно бягство от офиса:

Велико Търново

Старата столица е подходяща дестинация през всеки сезон, но през октомври е особено красива. Когато листата на дърветата започват да падат, гледките в града се превръщат в истинска магия. Велико Търново може да се похвали и с провеждането на редица фестивали и тематични събития целогодишно. Ако решите да посетите мястото този и следващия уикенд, може да се насладите на светлинно-звуковия спектакъл „Звук и светлина“.

Етъра, Габрово

Едно от задължителните за посещения места у нас е регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово. Есенната картина кара мястото да заблести още по-ярко и може да ви плени с автентичната си атмосфера. Ако имате повече време и ви се разхожда повече в района, може да посетите и пещерата „Бачо Киро“, Соколския манастир „Успение Богородичн“", както и прочутия музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са един изключителен природен феномен, който прославя България по целия свят. Скалните образувания притежават специален дух, който пленява всички посетители. Наблизо е и пещерата Магурата, която е задължителна дестинация за всеки, който обича България и иска да се запознае с най-древната история по нашите земи.

Местност Рупите

Рупите са дестинация, която често е пренебрегвана при организиране на туристически разходки из страната, но определено си заслужава да влезе в маршрут ви. Рупите е защитена местност, разположена по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух. Мястото се асоциира най-вече с пророчицата Ванга, която е живяла в района. Там се намира храм-паметникът „Св. Петка Българска”, построен през 1994 г. със средства, предоставени от Ванга.

Русе

Градът на Дунава е познат със своите аристократични сгради и красиви улици. Когато жегите са отминали, а температурите все още са приятни, е най-подходящо да посетите този град. Там можете да се насладите на различни културни събития, както и на забележителния „Музей на транспорта“. В околността на Русе може да разгледате също Ивановските скални църкви и Скалния манастир „Свети Димитър Бесарабовски“.

Списъкът с красивите кътчета в нашата страна трудно може да се ограничи само в 5 предложения. Дали ще изберете нашите, или ще предпочетете да бъдете другаде, зависи от вас. Ние ви обещаваме хубаво време!