България може да няма внушителна територия, но може да се похвали с много на брой природни забележителности, красиви архитектурни паметници и гледки, спиращи дъха.

Трудно е да се изготви класация на най-красивите места у нас, тъй като всяко кътче носи своята история, дух и атмосфера. Въпреки това от Vesti.bg ни представят 5 приказни места, за които си струва да отделите от времето си:

Триградското ждрело

Тази местност представлява красив 7-километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали северно от родопското село Триград.

Комплекс „Двореца“ в гр. Балчик

Комплексът се превръща в една от главните забележителности на Северното Черноморие и е включен в Стоте национални туристически обекта. Историята му е много любопитна - след като Румъния поучава Южна Добруджа, кралица Мария Единбургска решава именно тук да построи своя лятна резиденция.

Крепостта Овеч край Провадия

Разположена е източно от град Провадия. Построена е на величественото плато, познато под името „Калето“. Тя е известна с няколко имена – византийското „Проват“, българското „Овеч“ и турското  „Таш хисар“. Обитавана е от средата на ІІІ до края на ХVІІ век, с прекъсвания от първите десетилетия на VІІ до ХІ век.

Село Лещен

Селцето се намира в Западните Родопи. В близост до него са и други две популярни дестинации за селски туризъм – архитектурните резервати Ковачевица и Долен.

Чудните мостове

Това е скален феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.