Смяната на сезона и настъпването на студа могат да ни накарат да се чувстваме без енергия, по-уморени и сънливи. Това е нещо обичайно и не трябва да се тревожите прекалено много, въпреки че е препоръчително да приложите на практика някои съвети за борба с прекомерната умора и за да не не се окаже пречка на ежедневието ни.

1. Спазвайте балансирана диета

Излишъците и забързаността на ежедневието могат да ни накарат да пренебрегнем диетата. Ако се храним добре, пълноценно и здравословно, ще можем да дадем на тялото си необходимата енергия за функциониране и да прогоним умората. Не забравяйте, че трябва да се храните балансирано и без да забравяте въглехидратите, протеините и здравословните мазнини.

Препоръчително е винаги да се храним със сезонни плодове и зеленчуци, понеже така сме сигурни че те са израстнали в подходящи за развитието им условия – без помощта на добавки и химикали. Може например да разгледате сред брошурите на различни магазини като т маркет, за да намерите български качествени продукти на добри цени.

2. Не пренебрегвайте витамините

Особено важно е през зимата да не ни липсва, особено С, който е най-полезен за имунната ни система. През зимата е по-трудно да се ядат пресни плодове и зеленчуци, така че трябва да обърнете внимание и да ги подготвите така, че да не загубят микроелементите си. Например, на пара или печени. В случай, че не се приемат дневните препоръчителни количества плодове и зеленчуци, ще трябва да се прибегне до добавка, да, винаги се консултирайте с лекар или друг специалист.

3. Пийте вода

Пиенето на вода през зимата е също толкова необходимо, колкото и през лятото, тъй като дехидратацията също причинява умора: липсата на течност води до сгъстяване на кръвта и следователно за тялото е по-трудно да разпредели хранителните вещества до всички органи. През зимата, когато е студено, е най-добре да изберете запарки (не чайове или кафета, които имат стимуланти като кофеин и теин), по-привлекателни през тези месеци от студена вода от хладилника.

4. Сутрин правете упражнения

Активирането на тялото сутрин, със светлина, намалява мелатонина и сигнализира на нервната система, че денят вече е започнал и че е време за презареждане. Ето една сутрешна рутина, която ще ви помогне да станете активни. Да бъдем затворени вкъщи по цял ден не помага: необходимо е да излизаме поне веднъж на ден, така че мозъкът да се насити с кислород и да освободи допамин, което ни кара да се чувстваме много по-добре.

5. Поддържайте тренировъчната си рутина

Дори и да ни струва или някой ден трябва да отслабнем, най-добре е да продължим да спортуваме: когато приключите с тренировката, ще се почувстваме много по-добре, отколкото преди започването и, като по този начин се борим с умората. Това се дължи на факта че след края на тренировката, тялото ви освобождава хормона на щастието – допамин.

Сигурни сме че сте чували тези съвети много пъти, но въпроса е – ще започнете ли да ги спазвате?