Официално НАСА е открита на 1 октомври 1958 г., а катализаторът е съветската космическа програма и по-специално изстрелването на първия изкуствен спътник в космоса – "Спутник-1".

Конгресът на САЩ вижда в този акт заплаха за американската безопасност и технологично лидерство, което налага да се предприемат незабавни мерки. Решено е, че е нужна нова федерална агенция, която да ръководи всички невоенни дейности в космоса.

Първоначално САЩ създават агенцията ARPA (днешна DARPA), но президентът Айзенхауер настоява за нуждата от гражданска космическа агенция, която да поеме научната част.

"Конгресът обявява, че политиката на Съединените щати е дейността в космоса да бъде посветена на мирни цели за доброто на цялото човечество", пише в закона за основаване на НАСА.

САЩ изстрелват първият изкуствен спътник ("Експлорър-1") на 31 януари 1958 г., а на 29 юли президентът подписва закона, с който основава Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство.

НАСА започва да функционира на 1 октомври 1958 г., а първите програми са изследвания върху космическия полет, инспирирани от космическото състезание между САЩ и СССР, което е част от Студената война.

По материали от Уикипедия