През изминалата нощ екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са реагирали на 8 сигнала за завирявания и две паднали дървета на пътните платна. Сигналите са предимно от районите „Красна поляна“ и „Витоша“, посочват от пресцентъра на Столичната община, предава NOVA.

По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с прогнозата за оранжев код за валежи са увеличени аварийните екипи. През деня ще работят 10 екипа, те извършват обходи на терен и реагират на сигнали, свързани с валежите.

Във връзка с прогнозата за интензивни валежи днес се извършват наблюдения на нивата на реките и общинските язовири, които към момента са в норма. Речните корита имат нормална проводимост и няма опасност от разливи.

Районите трябва да проверят състоянието на речните дерета на съответната територия. Екипите на Столичен инспекторат да контролират почистването на дъждоприемни шахти, улици и булеварди.

Проливен дъжд се изля в Перник и причини частично наводнение. Дъжд валя цяла нощ в Западна България. Прогнозата на синоптиците е за значителни валежи и гръмотевични бури. Оранжев код за опасно време е обявен за всички 28 области на страната.

За Велико Търново, Габрово, Кърджали и Стара Загора предупреждението е за силен вятър с пориви между 25 и 28 метра за секунда.