Настъпи онзи момент от годината, когато навън е топло и слънчево, природата се събужда, а у дома е време за… пролетно почистване!

Не е нужно да се лъжем, че това винаги е приятно занимание. Често хората го смятат за досадно и просто се обаждат на фирма за почистване, за да не се налага да го правят сами.

Пролетното почистване обаче не е само миене на прозорци и пускане на прахосмукачка под дивана, а е пълна промяна в организацията на домакинството, която ви помага, малко или много, да „пренаредите живота си“ и да се подготвите за новото начало, което си обещавате още от 1 януари.

Ако сте готови на това или просто сте от онези хора, които да отделят време, за да се погрижат за собствения си дом, то прегледайте списъка с неща, които да почистите тази пролет:

Всички кухненски шкафове

Чудесно време е и да бъдат организирани, проверете подправките си, ако са много стари ги подменете. Вземете си нови бурканчета, солници и чаши за кафе и изхвърлете всички, които вече „не приличат на нищо“.

Всяка една лампи в дома

Рядко им обръщаме внимание, но по тях се трупа много прах и често не са обект на почистване. Достатъчно е да сте си удряли поне веднъж главата в полилея, за да видите как от него „завалява сняг от прах“. Този път почистете и тях.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Обърнете внимание на матрака

Именно защото всяка нощ заспивате на него, трябва да го изчистите добре. Най-сигурно е да използвате прахосмукачка, а ако има две страни – обърнете го и почистете и другата.

Почистете книгите

Ако имате повече книги в дома, вероятно знаете, че те събират много прах. Отделете необходимото време, за да ги почистите. Тъкмо ще можете да си припомните някои заглавия, които да препрочетете.

Килимите и пътеките

Изпирането им изисква хубаво време навън, за да изсъхнат хубаво. Ако нямате възможност да го направите, то поне ги изтупайте хубаво, защото прахосмукачката не успява да се справи с всичко по тях.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Не забравяйте гардероба

Обичайното изказване „тази пролет ще облека онази рокля“, не бива да минава шеста поредна година. Освободете място за нови дрехи, чанти и обувки, а старите подарете на някого или ги дайте за рециклиране.

Фурната на печката

Това определено влиза в списъка с нещата, които не чистим всяка седмица. Използвайте уикенда – запретнете ръкави, сложете ръкавици и просто го направете.

Ами хладилникът?

Добрият стар „студен шкаф“ усърдно съхранява храната ни всеки ден. Вероятно не бихте оставили яденето си на мръсната земя, нали? А бихте ли го прибрали в непочиствания от месеци хладилник? И ние така си помислихме.

Прозорците също, разбира се

Няколко реда по-нагоре стана ясно, че пролетното почистване не означава „само прозорците“, но това не означава, че ще ви се разминат. Докато ги миете, можете да сложите пердетата в пералнята.

Снимка: pexels Снимка: pexels

БОНУС – Няколко полезни съвета:

Направете сами списък със задачите в дома, които искате да свършите – да подмените старата изтривалка пред входната врата, да смените декоративните предмети в дневната с нещо по-свежо, да пресадите някое цвете в друга саксия и т.н.

Използвайте хитрини и трикове: Чистенето на микровълновата ще ви отнеме само няколко минути, ако сложите вътре купа с резени лимон и вода. Пуснете уреда за 2-3 минути и изчакайте. След това само забършете с кърпа – ще видите, че мръсотията пада сама, а вътре остава приятен аромат.

Знаем, че всичко това отнема време и често е досадно, но можете да го разнообразите с приятна музика или като го превърнете в приятно семейно занимание. Никой не е забранил да се забавляваме, докато чистим.