Тайфунът Саола достигна сушата в Южен Китай рано тази сутрин, след като близо 900 000 души бяха отведени на безопасни места, а в Хонконг и други крайбрежни части на Южен Китай бяха нарушени икономическият живот, транспортът и учебните занятия, предават световни медии, цитирани от БТА.

Метеорологичната служба в провинция Гуандун съобщи, че мощният тайфун е връхлетял предградие на град Чжухай, който се намира южно от Хонконг в 03:30 ч. тази сутрин.

 

 

Очаква се след това той да се придвижи в югозападна посока по гуандунското крайбрежие със скорост от около 170 км/ч, след което постепенно да отслабне и отново да се върне над морето.

В петък бяха евакуирани 780 000 души от опасни райони в Гуандун и още 100 000 в съседната провинция Фуцзян. Над 80 000 рибарски плавателни съда се прибраха в пристанищата.

 

 

Работещите си останаха у дома, а в различни градове началото на новата учебна година за много ученици беше отложена за следващата седмица.

В петък беше спряна временно търговията на фондова борса в Хонконг, а стотици хора бяха блокирани на летището в азиатския финансовия център, където са отменени близо 460 полета.

 

Източник: БТА