Голям айсберг се е откъснал от Антарктида, информира Британската антарктическа служба (BAS) на своя уебсайт, предава NOVA.

„Огромен айсберг (1550 кв. км) с размерите на Лондон се откъсна от дебелия 150 м леден шелф Брант, след като пукнатини, появили се по естествен път през последните няколко години, се разпространиха по целия леден шелф, предизвиквайки откъсването на нов айсберг“, се съобщава в публикацията.

Това е второто подобно събитие в тази част на континента за последните 2 години.

Изследователската станция на агенцията е разположена на ледника, от който се е откъснал айсбергът. Учените, които се намират там, съобщават, че тяхната зона на разполагане не е била засегната. Според изследователите ледникът има сложна структура и последиците от откъсването му могат да бъдат непредсказуеми.

Всички промени в ледника се наблюдават редовно чрез специална автоматизирана система.

Доминик Ходжсън, глациолог от Британската антарктическа служба, описва случилото се като част от естественото поведение на ледения шелф Брант. Професорът подчертава, че това не е свързано с изменението на климата.

Специалистите ще продължат да наблюдават движението на новия айсберг, който по-късно ще бъде наименуван от Националния център по ледовете на САЩ.

Прочетете също и:

Най-големият айсберг в света се разпадна

Ще донесе ли апокалипсис разтопяването на големи айсберги в Антарктида

Гигантският айсберг A-74 докосна западния шелф на Антарктика