Ако тази тенденция продължи, цели хранителни вериги ще бъдат застрашени от изчезване.

Растенията и пчелите са усъвършенствали през вековете прост, но ефективен начин на взаимодействие. Пъстрите цветове на растенията привличат пчелите, които от своя страна помагат за опрашването на растенията. 70% от плодовете, зеленчуците, ядките и семената се влияят от този механизъм – ако няма пчели, няма опрашване и няма реколта.

Първите регистрирани случаи на празни кошери са от 2006 г., като постепенно процентът на засегнатите пчелни семейства нараства и достига 80 процента в някои райони.

Има различни хипотези за това явление, но засега учените не могат да посочат със сигурност причинителя.

Ясно е, че вируси, паразити и различни червеи са причина за измирането на част от пчелните семейства. Напоследък учените  подозират, че инсектицидът неоникотиноид има основна роля за изчезването на пчелите. Това е невротоксин, който се използва за унищожаване на вредители по реколтата. Когато обаче пчелите поемат заразен с него нектар, се засяга тяхната централна нервна система. Пчелите губят ориентация и масово напускат кошерите.

Освен това няколко пчели лесно могат да пренесат невротоксина в кошера и така да "заразят" цялото пчелно семейство.

Проблемът е сериозен, тъй като без пчели храната ни ще бъде от царевица, жито и ориз, тъй като това са растения, които се опрашват от вятъра.

Според Алберт Айнщайн, ако пчелите изчезнат от Земята, човечеството ще оцелее около четири години.