От откритите 34 000 вида риби най-големи са китовите акули – достигат дължина 12 метра, тежат 13 тона, а захапката им е 120-сантиметрова.

Китовата акула далеч не е най-голямата риба в историята – преди 20 млн. години праисторическата акула мегалодон е достигала 26 метра дължина и е тежала 63 тона. За разлика от китовата акула мегалодонът е бил хищник с триметрова захапка.

Някои видове акули сменят около 30 000 зъби през живота си. За разлика от хората, които се раждат с постоянен брой зъби, акулите имат неизчерпаем запас и сменят зъбите си, щом стане необходимо. Повечето акули имат по няколко реда зъби. Голямата бяла акула – най-едрата хищна риба, има до 7 реда, на които са разположени около 300 зъба.

Природата е създала акулите за бързина. Най-бърза е акулата мако, която достига скорост 74 км/ч. Хидродинамичната форма на тялото на акулите улеснява скоростта им на придвижване. Много акули имат глави с форма на торпедо, което намалява допълнително съпротивлението във водата. Кожата на акулите е покрита с люспи, подобни на зъбчета, които намаляват триенето във водата и така акулата се движи бързо и тихо.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Скелетът на акулите е хрущялен – хрущялът е по-лек от костта и акулата носи по-малко тежест.

Някои акули снасят яйца, но повечето са живораждащи, които износват малките си една година. 

Всяка година в света биват избивани средно 100 млн акули – те стават жертва на търговията с перки, които са скъп деликатес, главно в Азия.

В китайската култура консумацията на перка от акула символизира богатство  и високо обществено положение. Заради търсенето някои популации акули са се стопили със 70%. Това влияе на много екосистеми и застрашава 74 вида акули.

В законодателствата на редица държави вече е предвидена забрана на улова на акули, за да бъдат опазени като вид. В Китай сервирането на супа от перка на акула вече е забранена на държавни събития.

Изчезването на акулите може да бъде овладяно само с международни усилия – така тези могъщи  и грациоззни създания ще ни съпътстват още много поколения.

Гледайте видеото на National Geographic!