“Антропоцен парк: Последните оцелели” е новият пълнометражен проект на Камен Коларов. Главна роля в него заема древният мистериозен вид, който обитава Дунав – моруната.

Моруните са риби от вида есетрови. Обитават Земята от 200 000 000 години. Сценарият на най-важния екшън проект това лято проследява историята на тяхното рязко, жестоко и несправедливо изчезване, започнало с настъпването на ерата на човека - антропоцена.

Необезпокоявани, моруните могат да доживеят до 100 години. Подобно на хората, достигат полова зрялост между 15- и 18-годишна възраст. За жалост, голяма част от тях нямат късмета да живеят толкова дълго. Бракониерство, замърсяване и незаконни строежи по течението на Дунав са трите големи причини броят на моруните в реката да намалява с плашещи темпове.

Преди да делят планетата с човека, моруните са имали далеч по-добродушни съседи. Когато динозаврите изчезват в края на периода юра преди 65 милиона г., един вид, скрит в дълбините на реките, оцелява в сблъсъка с астероида. И доживява до днес.

Проектът е за филм, който отразява нашата реалност – такава, каквато може да бъде, но все още не е. Краят на филма все още не е заснет. Макар и малобройни, моруните все още живеят. С помощта на хората популациите им постепенно се възстановяват. Именно хората, обаче, са и причината да имат нужда от помощ. И не само лошите хора – една голяма част не са чували за този древен вид, а тези, които са, рядко са наясно с тежкото им положение.

Снимка: WWF Снимка: WWF

“Антропоцен парк: Последните оцелели” е филм, който трябва да спрем. За целта WWF България организира фондонабирателна кампания, която трябва да събере 30 000 лв. за зарибяването на българските брегове на Дунав с малки моруни. Проектът предвижда не само пускане на отгледани в развъдник моруни с див произход в реката, но и тяхното маркиране и проследяване през времето.

Дари на wwf.bg/esetra и сподели кампанията, за да сложим щастлив край на филма!