През нощта и в петък се очаква понижение на температурите и почти навсякъде дъждът ще преминава в сняг. Метеорологичната прогноза е за значителни количества валежи в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България, като в по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка.

По планинските проходи са възможни навявания.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Прочетете и:

Нов циклон носи студ и сняг в петък

Кои са най-честите причини за катастрофи при зимни условия

Време за... зимна подготовка на автомобилите