Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България и през планинските проходи, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия.

Сняг вали в участъците на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ в Софийска област, на АМ „Струма“ в област Перник, на прохода „Петрохан“, в областите София и Кюстендил. 74 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища.

Обработката на настилките продължава особено по усойните места, където има предпоставка за хлъзгавост и заледяване. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини, съобщават от Пътната агенция.

Необходимо е шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Най-високият старопланински проход „Троянски“ е затворен за движение на тежкотоварни камиони над 12 тона.

Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури