Проучване на Юнивърсити колидж в Лондон показва, че ледът в основните крайбрежни арктически райони изтънява от 70% до 100% по-бързо, отколкото се предполагаше досега, съобщават световните медии.

Преоценката се базира на използвани по-актуални данни за дебелината на снежната покривка върху леда и е взета за пръв път под внимание ролята на глобалното затопляне.

При предишните изследвания дебелината на леда се е изчислявала въз основа на снежни карти, които са актуализирани преди 20 г.

 

Според авторите на изследването морският лед се образува по-късно през годината и времето, за да се натрупа снежна покривка, е кратко. Сегашните изчисления отчитат този факт и затова учените смятат, че морският лед всъщност се топи много по-бързо.

Арктическият регион със своите милиони квадратни километри лед има съществена роля за поддържането на климатичния баланс на планетата.

Дебелината на морския лед от целия регион е от решаващо значение, тъй като представлява чувствителен индикатор за здравето на Арктика.

По-плътният лед действа като изолиращо одеяло, което от една страна препятства океана да затопля атмосферата през зимата, а от друга – го защитава от слънчевите лъчи през лятото.

Изследователите са използвали спътник на Европейската космическа агенция, за да определят времето, необходимо на радарните вълни да отскочат от леда, което им е позволило да изчислят височината му над водата и да направят извод за общата дебелина на леда.