Астронавтът Тома Песке описа на френския президент Еманюел Макрон във видео разговор от Международната космическа агенция климатичните поражения върху Земята, които е видял от космоса по време на втората си мисия в орбита, предават световните агенции.

„Виждате ли наистина последствията от изменението на климата, осезаеми следи?“, пита държавният глава от кабинета си.

„За съжаление да, г-н президент. През илюминатора на космическата станция можете да видите ясно колко е крехка Земята, оазис с ограничени ресурси, както и вредното въздействие на човешката дейност, замърсяването на реките, замърсяването на въздуха“, отвръща Песке, носейки се в безтегловност.

 

 

Астронавтът разказва, че той и колегите му виждат как горят цели региони.

„Канада, Калифорния, покрита с облак дим, пламъци, които можехме да видим с просто око на 400 километра надморска височина, случващото се и в южната част на Франция и Гърция и в Средиземноморския басейн“, казва Песке.

Той описва и „тъжния спектакъл от следващи се една след друга тропически бури“.

„Забелязали ли сте някакви промени в сравнение с последната ви мисия?", пита още Еманюел Макрон, а отговорът на Тома за съжаление е положителен.

„Тези метеорологични явления се ускоряват по тревожен начин“, казва със съжаление астронавтът, докато държавният глава замълчава за момент.

„Надяваме се, че ще успеем да вземем необходимите мерки, така че планетата да остане обитаема за всички“, разчита Песке.

Според Макрон ангажиментите и тяхното изпълнение трябва да се ускорят.

 

 

„Това е целта на срещата за климата COP26 и на всичко, което се опитваме да направим на национално, регионално и европейско ниво“, заключва президентът, като благодари на астронавта, че е внесъл „тази част от мечтата и вдъхновението“.

Тома Песке припомни и целите на следващите космически мисии, и по-специално „завръщането ни на Луната по по-устойчив начин, където да изградим база, и след няколко години да се отправим към Марс, за да видим дали случилото се с тази планета да загуби атмосферата си, може да сполети и Земята“.

Астронавтът се приземи в Кьолн на 11 ноември.

Прочетете и:

Папа Франциск: Времето за спасяване на планетата изтича

Борис Джонсън: На света му остава една минута до полунощ

Кралица Елизабет II с призив към световните лидери