Международен екип от астрономи за първи път успя да "види" пепелта и газовете от вулканичната дейност на луната Йо, информираха световните медии. За целта астрономите са използвали микровълновия телескоп АЛМА.

Йо е една от четирите луни на Юпитер и нейна отличителна черта е много активната вулканична дейност – най-висока в цялата Слънчева система. Луната има над 400 активни вулкана, които изхвърлят серни газове. Те оцветяват Йо в жълто-бяло-оранжево-червени цветове, когато замръзнат на повърхността ѝ.

От предишни изследвания се знае, че в атмосферата на Йо доминира серен диоксид, който поизхожда от вулканична активност.
Не беше известно обаче дали газът е от активна вулканична дейност или е газ, който е преминал от твърдо в газообразно състояние, когато Йо е осветена от Слънцето.

За да се направи разлика между различните процеси, които пораждат атмосферата на Йо, екипът от астрономи използва АЛМА, за да направи снимки на луната, когато тя преминава и излиза от сянката на Юпитер.

Благодарение на възможностите на телескопа астрономите са могли да изчислят какви количества газ изхвърлят вулканите на Йо в момент, когато останалата атмосфера замръзва. Телескопът може да проследи промените в концентрацията на газовете, от които се състои атмосферата на Йо.

 

Благодарение на разделителната способност и чувствителност на телескопа, астрономите за пръв път ясно видяха натрупванията на серен диоксид (SO2) и серен моноксид (SO), издигащи се от вулканите. Въз основа на моментните снимки те изчисляват, че активните вулкани създават от 30 до 50% от атмосферата на Йо.

В бъдещи изследвания астрономите се надяват да успеят да измерят температурата на атмосферата на Йо.

Още по темата:

Най-древната планета е Юпитер