В 04:04 часа тази сутрин настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Слънцето в София днес изгря в 7:15 ч. и ще залезе в 19:21 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 5 минути.

Макар първият официално есенен ден да е по-хладен и мрачен, отколкото ни се иска, през уикенда ще се радваме на хубаво време.

В събота и неделя ще бъде предимно слънчево над цялата страна и вероятността за валежи ще бъде минимална. От неделя вятърът вятърът ще се ориентира от юг, а с него ще започнат да се повишават и дневните температури.

От понеделник ще усетим чувствително затопляне, с максимални стойности на термометрите от 25 до 30 градуса. Превалявания се прогнозират за вторник и сряда, но температурите ще останат високи.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което обикновено настъпва около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в своето начало (т.нар. циганско лято), има и умерени до по-ниски температури към края му.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, настъпва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.