Австралийското бюро по метеорология обяви официално във вторник формирането на феномена „Ел Ниньо“, обикновено свързан с повишаване на температурите и значителни засушавания, които вероятно ще доведат до опустошителни горски пожари, съобщи АФП, предава БТА.

Карл Браганза, ръководител на отдела за мониторинг на климата в Австралийското бюро по метеорология, каза, че в Тихия океан се е появил феноменът „Ел Ниньо“, който съвпада с необичайната пролетна гореща вълна, която в момента засяга Източна Австралия.

Д-р Браганза потвърди, че това метеорологично явление ще допринесе допълнително за затоплянето на океаните, които изпитват рекордни температури от април.

„Това южно лято ще бъде по-горещо от средното и със сигурност по-горещо от последните три години“, каза той.

През юли Световната метеорологична организация (СМО) оцени шансовете явлението да се формира през втората половина на 2023 г. на 90%.

„Пристигането на „Ел Ниньо“ значително ще увеличи вероятността от подобряване на температурни рекорди и предизвикване на по-екстремни горещини в много региони на света и в океаните“, подчерта генералният секретар на СМО Петери Таалас в бюлетина.

„Ел Ниньо“ се появява средно на всеки две до седем години, а епизодите обикновено продължават девет до дванадесет месеца. Това е естествено климатично явление, свързано с повишаването на температурите на океанската повърхност в централната и източната част на тропическия Тихи океан. Настоящият епизод „обаче се развива в контекста на климат, модифициран от човешки дейности“, уточни СМО.

„Ел Ниньо“ обикновено се свързва с повишени валежи в части от Южна Латинска Америка, южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия. Може да причини тежки суши в Австралия, Индонезия, някои региони на Южна Азия и Централна Америка. От друга страна, топлите му води могат да подхранват урагани в централната и източната част на Тихия океан, докато забавят образуването на урагани в Атлантическия басейн.

 

Източник: БТА