Австралийското правителство обяви програма на стойност 700 млн. долара за защита на Големия бариерен риф. Решението идва само няколко месеца след като от ЮНЕСКО предупредиха, че предстои да обявят за застрашен обект най-големия коралов риф в света, който е силно увреден от климатичните промени.

Планът за инвестиции е последната надежда на австралийското правителство да предотврати изваждането на уникалната екосистема от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщават информационните агенции.

Големият бариерен риф пострада тежко след три опустошителни епизода на избелване на коралите в резултат от повишаването на температурата на водата през 2016, 2017 и 2020 г.

 

Според специалистите избелването е засегнало 98% от рифа и само малка част от него е останала незасегната. Големият бариерен риф се простира край източния бряг на Австралия на повече от 340 000 кв. км.

Освен от затоплянето на океанската вода рифът е силно засегнат от човешката дейност, например замърсяването на водата от туристически и индустриални обекти.

Щети на рифа нанасят и коралоядните морски звезди, чиято популация се увеличи драстично през последните години. Зачестилите мощни тропически урагани и гръмотевични бури също допринасят за лошото състояние на Големия бариерен риф.