Продължават да горят големи горски пожари в Турция, разпалвани от сухото време и силния вятър. Загинали са 8 души. Наложила се е евакуация на жителите на застрашени от огъня квартали в Манавгат, окръг Анталия. В окръг Мугла са евакуирани 10 000 души.

По данни на турските власти през последната седмица в различни райони на страната са пламнали 144 пожара, като от тях 134 вече са под контрол. Десет пожара в окръзите Айдън, Ъспарта, Денизли, Анталия и Мугла продължават да бушуват.

16 самолета, 51 хеликоптера и повече от 400 военнослужещи са включени в борбата с огъня.

 

В ппонеделник в Гърция в 143 метеорологични станции са регистрирани температури над 40°С  – в 22 станции са отчетени температури над 43°С. За днес се очаква температурите да достигнат 44 – 45°С.

Рекордните горещини ще продължат най-малко до края на тази седмица. Заради високите температури гръцкото министерството на културата и спорта обяви, че археологическите обекти няма да бъдат отворени между 12.00 и 17.00 часа от днес до четвъртък.

В Република Северна Македония остава в сила оранжев код за високи температури до четвъртък. В четвъртък следобед и в петък се очаква промяна на времето, която ще създаде условия за поройни дъждове с гръмотевици. За превенция на разпространението на пожарите от днес на гражданите в страната е забранено да ходят в горските райони. Най-критична е ситуацията с пожара в Кочани.