Бамбук срещу парниковите газове

Масовото залесяване с инвазивен бамбук на пустеещите голи терени в световен мащаб може би ще се окаже решението за елиминиране на излишъците от въглероден диоксид в атмосферата

Снимка: pixabay Снимка: pixabay
Малави в Югоизточна Африка се опитва да се справи с климатичните промени с помощта на бамбука. Растението е бързорастящо и с дълъг живот – около 80 години. 
 
Бамбукът складира атмосферния въглероден диоксид изключително ефективно и израства много бързо, като увеличава биомасата си с 30% годишно. За сравнение повечето дървесни видове годишно увеличават биомасата си с 3 – 5%. 
 
Залесяването на пустеещите земи с бамбук е ефикасно средство срещу сушите и превръщането на плодородни площи в пустини. Кореновата система на горите служи като буфер при обилни валежи, предпазва почвите по наклонените терени от отмиване (ерозия), а самата гориста растителност предпазва почвата от изсушаване под влияние на силното слънце.
 
От 2001 г. насам около 10% от горите на Малави са изчезнали поради безразборно прочистване на дърветата. До 2030 г. държавата планира да възстанови 11 милиона акра опустошена земя, което е почти половината от цялата площ на страната.
 
Други държави в Африка вече използват бамбука за предотваратяване на свлачища и абсорбиране на парникови газове.