Демократични законодатели и екологични групи призовават Белия дом да предприеме агресивни мерки по отношение на изменението на климата, след като сенаторът демократ Джо Манчин каза миналата седмица, че не е готов да подкрепи ключови разпоредби за климата в Конгреса.

Американският държавен глава Джо Байдън беше подложен на натиск да обяви извънредно положение, което би позволило използването на Закона за отбранителното производство за увеличаване на производството на широка гама от възобновяеми енергийни продукти и системи. Експерти обаче казват, че е малко вероятно президентът да предприеме тази стъпка в момента.

Байдън ще използва пътуването си, за да подчертае историческите инвестиции в чиста енергия, които неговата администрация е направила, и „да обяви допълнителни действия, които ще предприеме, за да се справи с климатичната криза и да осигури бъдеще за чиста енергия“, каза Жан-Пиер.

Президентът на САЩ води кампания за твърди действия по отношение на изменението на климата в президентската си кампания и обеща в международни преговори за климата да намали замърсяването на климата с 50% до 2030 г. и да достигне 100% чисто електричество до 2035 г.

По време на пътуването си до Съмърсет, Масачузетс, Байдън ще посети бивш завод за въглища, който е превърнат в производствено съоръжение за подводни кабели, използвани за офшорно вятърно производство.