Белите мечки и климатичните промени

Полярните мечки са застрашен вид

Полярната мечка е най-големият сухоземен хищник – най-едрите мъжки достигат тегло над 900 кг. В резултат от климатичните промени ледниците се топят, а полярните мечки се нуждаят от лед, за да отглеждат малките си и да оцеляват.  

Днес в света има по-малко от 30 000 полярни мечки, 60% от които се намират на територията на Канада. Световният фонд за дивата природа предупреждава, че броят на полярните мечки ще намалее с 30% до 2050 г.  

Климатичните промени зараждат конфликт между хората и хищниците – през 2006 г. за пръв път полярни мечки се приближиха прекалено много до населено място, на полуостров Чукотка в Русия. През следващите години подобни случаи зачестиха не само в Русия, а още в Аляска, Канада и Гренландия.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През февруари тази година в Русия около 52 бели мечки атакуваха град на архипелага Нова земя в търсене на храна.  

Според Световния фонд за дивата природа  все още има начини, по които да се постигне хармония между човека и дивата природа.