Приемът на билкови добавки стана много популярен за предпазване от различни заболявания и инфекции. Тези продукти имат натурален състав – билки, екстракти, минерали и витамини. Основната им цел е да укрепят имунния отговор на организма и да повишат способността му да се защитава. Някои от тях обаче могат да взаимодействат с лекарства, затова е важно да се консултирате с личния си лекар, преди да ги включите в диетата си.

Кои са натуралните имуностимулатори?

Под натурален имуностимулант най-често разбираме билки и храни, богати на витамини и минерали. Те са добили тази “слава” поради свойствата си в подкрепа на имунитета, благодарение на които предпазват тялото от вредни агенти, микроорганизми и инфекции.

Някои от най-известните и широко използвани билкови добавки за имунната система са тези:

   1.   Ехинацея: тази билка е позната заради своето антивирусно и антимикробно действие. В повечето случаи действа като стимулант за имунитета.

   2.    Женшен: богат е на антиоксиданти и също може да подейства благоприятно на имунната система.

   3.    Шипка: тя е чудесен източник на вит. Ц. Обикновено се приема, защото има укрепващо имунитета свойство и предпазва от простуда и грип.

   4.   Медуница: също позната и като меча пита. Притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства и в общия случай се смята, че помага при лечението на респираторни заболявания.

   5.   Прополис: има антимикотично действие. Може да благоприятства лечението на различни инфекции, най-вече гъбичните.

Някои билкови добавки се пият конкретно за защита от болести, особено през студените месеци, а други – за профилактика и подкрепа на защитната бариера на организма.

Ревита Ревита

Какви видове добавки има за повишаване на имунитета?

Можете да ги откриете в различни форми – таблетки, капсули, тинктури, на прах и други. Всеки тип билкова добавка има своите предимства и особености. Например:

   ●    насипни билки: някои могат да се добавят директно към храната. Най-често се приготвят като чайове;

   ●    екстракти: това са концентрати на активните вещества от растенията. Обичайно се добавят към вода или други течности за пиене;

   ●    тинктури: алкохолни разтвори на билки. Приемат се на капки във вода или друга течност;

   ●    таблетки и капсули: тези билкови добавки са удобни, тъй като са на дози и са удобни за носене (например, ако трябва да ги пиете на работа);

   ●    на прах: лесно се разтварят във вода или сок;

   ●    мултивитамини: съдържат комбинация от витамини и минерали, които подпомагат общото състояние на организма.

Какъв е механизмът им за защита от инфекции и болести?

Билковите добавки стимулират производството на бели кръвни клетки и увеличават антителата, които са предпазната ни бариера срещу всякакви вредни агенти. Предотвратяват размножаването на вирусите в тялото и стимулират защитния отговор на организма.

Въпреки това механизмите, чрез които тези добавки действат, зависят от конкретните съставки и формулата на самия продукт. Ето защо е изключително важна предварителната консултация с лекар или фармацевт – те ще ви съдействат да изберете най-подходящите за вас билкови хранителни добавки и нужната дозировка в зависимост от индивидуалните ви нужди и текущото ви здравословно състояние.