Международен изследователски екип откри, че в района на пустинята Сахара, най-голямата на Земята, заемаща повечето площ на Северна Африка, има милиони дървета, предава Vesti.bg.

Преди провеждането на проучването в района са регистрирани съвсем малко дървета.

Най-голямата изненада за изследователите била, че върху обхваната от изследването територия на пустинята Сахара, около 10% от площта ѝ, където никой не е очаквал да открие много дървета, се оказва, че има няколко милиона такива

Дърветата са изключително важни за дългосрочното оцеляване на живота на Земята, тъй като абсорбират и складират въглеродния диоксид. За съжаление хората все още не са наясно каква е бройката на дърветата на планетата.

 

 

Доскоро за преброяването на дърветата се разчиташе основно на сателитни снимки. Горските масиви сравнително лесно се заснемат от космоса, но дърветата, които не са плътно разположени като в горите, трудно се регистрират. Затова и резултатите, отчетени досега, не са били близки до реалните.

Екип от учени от университета на Копенхаген използват нови сателити и изкуствен интелект, за да направят карта на отделните дървета в район от Западна Африка. Така откриват милиони такива на площи, смятани за пустиня или пасища.

Изкуственият интелект е инсталиран на един от най-мощните суперкомпютри в света - "Блу Уотърс" в университета на Илинойс, който помага на екипа да преброи дърветата в района от космоса.

Изследователите ръчно маркират близо 90 000 дървета на различни терени, за да може компютърът да "разпознае" формите и сенките, които са визуално свързани с тях. В крайна сметка изследването установява повече от 1,8 милиарда дървета.