Българските пожарникари са гасили 198 пожара през изминалото денонощие. Това заяви гл. комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от NOVA.

Един от по-значимите пожари е този във Велинград, който предизвика частично бедствено положение заради задимяване. Сериозен е и пожарът в Кюстендил.

„Чух се с колегите от Северна Македония. Активно работят и ограничават пожара. Основната им задача е да го локализират, за да не тръгне към България. Той е на десетина километра от страната. На нашата граница се правят специални операции, които се ръководят от областния управител на Благоевград”, каза още комисар Николов.

Той посочи, че рискът ще се увеличи, ако се появи силен вятър. Към момента няма данни за необходима евакуацията в населените места, където бушуват пожари. Органите на реда обаче са в готовност при необходимост, да прибегнат към подобна мярка.

Опасността от пожари ще съществува поне до 14 август. Днес ситуацията е малко по-благоприятна. За съжаление, не вали там, където искаме”, добави ком. Николов.